Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


10. 07. 2018 | Amazonská semena

Rostlinná slonovina

Rostlinná slonovina - tmavě hnědý povrch ořechu a slonovinová barva uvnitř

Rostlinná slonovina - tmavě hnědý povrch ořechu a slonovinová barva uvnitř

PŮVOD

Vzácný exotický a organický materiál rostlinná slonovina nebo jiným názvem Tagua je plodem palmy Phytelephas macrocarpa ("Slonovník", "sloní strom") rostoucí v tropických pralesech v Jižní Americe v Kolumbii, Bolívii, Ekvádoru, Peru a části Brazílie.

 

VLASTNOSTI

Pro tento ořech je používáno označení rostlinná slonovina, protože má stejnou barvu a podobné vlastnosti (pevnost, tvrdost, odolnost) jako právě slonovina. Velkým kladem je tedy to, že jako alternativní a plně srovnatelný materiál může ušetřit životy mnoha slonů, mrožů nebo nosorožců.

Tagua je organický, netoxický materiál. Původně tato semena obsahují sladkou tekutou hmotu, z níž se připravují nápoje. Avšak později tekutina ztvrdne až do podoby slonoviny na stupeň tvrdosti číslo 4 (dle Mohsovy stupnice), což odpovídá tvrdosti například kamene fluoritu.

Tagua ořechy jsou velmi příjemné na dotek a jsou lehčí, než by se mohlo zdát.

 

VZHLED

Korálky vybroušené z tagua ořechů mají krásný lesk nebo případně dekorativní přírodní tmavou strukturu na povrchu.

Jednotlivé ořechy rostou společně s několika dalšími uvnitř dužnatého plodu, který je obalený ježatým tmavě hnědým pouzdrem. Tato "pouzdra" rostou na palmě ve velkých trsech, které po dozrání z palmy přirozeně spadnou. Než tekutá hmota vlivem slunečního záření uvnitř ztuhne do tvrdosti kamene uplynou více než tři měsíce. Po otevření "pouzdra" má každý ořech svůj pevný tmavý obal a na povrchu  ořechu se pak ještě nachází tmavě hnědá strukturovaná "kůra", při jejímž obroušení vynikne zajímavá přírodní kresba - tmavé linie na světlém slonovinovém podkladu. Při rozříznutí ořechu je patrná velmi jemná kresba původně tekuté hmoty. Tagua ořechy se tedy opracovávají broušením a řezáním a dále se barví netoxickými přírodními barvivy.

 

ENERGETICKÉ VLASTNOSTI

Tagua ořechy v sobě nesou uklidňující energii a dodávají sílu. V každém ořechu je koncentrována velká síla, neboť ji potřebuje k případnému růstu nové rostlinky.

 

Tagua je pro svou podobnost se slonovinou stále více ceněným ekologickým materiálem.